Startpagina » Alfabet » Automerken Alfabet » Z » Zastava

Feitenblad

Land

Y

Y

YU

YU

SCG

SCG

SRB

SRB

Plaats

Kragujevac

Perso(o)n(en)

Voertuigsoort

pv

Van 1937

Tot 2017

Merknaam

 

Zastava

Afbeeldingen

afbeelding van Zastava logo van Zastava

Geschiedenis

Zastava (officiƫle naam Zavodi Crvena Zastava, oftewel "Rode Vlag Fabriek"), werd al in 1853 opgericht, als wapenproducent, om pas in 1937 met de productie van auto's te starten. Dit waren in licentie geproduceerde legerauto's. In de jaren 1950 kreeg Zastava een licentie om FIAT auto's te produceren, zoals de 1100, 1500 en 600, hoewel die door Zastava 750 werd genoemd.

In 1971 begon de productie van de Zastava 128, gebasseerd op de gelijknamige FIAT. Zastava maakte een nooit door FIAT geproducerde hatchback versie, een pick-up en zelfs een zeldzame 3-deurs. In de jaren '80 begon ook de export, daarom werd de 128 Skala genoemd. Productie van de Skala stopte pas in 2001!

In 1981 Zastava wordt de Yugo Koral of gewoonweg Yugo gepresenteerd. Zastava produceert de auto in drie versies, de 45, 55 en 65. Alle drie aangedreven door FIAT motoren. Later zou de naam Yugo als exportmerk gebruikt worden.

FIAT kondigde in 2005 een nieuwe Punto aan. De oude werd nog altijd goed verkocht. Daarom zal de Punto als Zastava 10 worden verkocht. Daarmee wordt de merknaam Zastava weer tevoorschijn gehaald, nadat men sinds de jaren '80 Yugo gebruikte voor exportmodellen. In 2008 begon Fiat met het inlijven van de personenwagendivisie van Zastava, waarmee de merknaam Zastava verdween op personenwagens.

Vrachtwagens

De eerste activiteit op het gebied van voertuigen door Zastava was het in licentie bouwen van vrachtwagens van Chevrolet. Later volgden Willys. In de jaren '50 ging het Fiat-modellen in licentie bouwen. Een samenwerking met OM leidt tot de productie van Zastava bedrijfswagens. Na de fusie van OM in Iveco worden Iveco-producten gemaakt met de Zastava-merknaam. De bedrijfswagens worden nog steeds gemaakt, hoewel de focus lijkt te liggen op het maken van militaire voertuigen. In 2017 werd Zastava Kamioni, de vrachtwagendivisie, failliet verklaard. Een nieuwe firma werd opgericht door de Servische regering voor het maken van militaire voertuigen.

Bron(nen) of andere verwijzingen

TruckFan

Zastava komt in Worldstar, Iveco-Zastava, Rosbil, Yugo, Innocenti, ZK voor.

8 dagen geleden voor het laatst gewijzigd.
5522 bezoekers op deze pagina

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Laat een reactie achter

Het duurde 0,0195 seconden om deze pagina te laden

Google