Startpagina » Alfabet » Automerken Alfabet » S » Scammell

Feitenblad

Land

GB

GB

Plaats

Perso(o)n(en)

Voertuigsoort

v

Van 1922

Tot 1988

Merknaam

 

Scammell

Afbeeldingen

afbeelding van Scammell

Geschiedenis

Scammell's geschiedenis begint in 1837 en bouwde jarenlang treinstellen. In 1922 introduceerde het een zware truck, waarmee het de eerste stappen zette op de vrachtwagenmarkt.

Het merk uit Watford startte als G. Scammell & Nephew Ltd in Spitalfields nam ingenieuw Oliver North aan die later verantwoordelijk zou worden voor een aantal belangrijke machines. Zijn eerste ontwerp echter was een mislukking; een driecylinder stermotor in een lichte bestelwagencarrosserie waar maar vier van gebouwd werrden. Het volgende ontwerp, een 6x4 en een 6x6 model genaamd Pioneer was echter een groot succes. In 1929 bouwde het de zwaarste truck ter wereld, de Scammell "100-tonner". Aanvankelijk uitgerust met 7 liter viercylindermotoren zou men later overgaan op Gardner diesels. Voor de spoorwegen bouwde het haar bekende "mechanical horse" een vrij compacte en lichte driewielige trekker-eenheid.

In 1955 werd Scammell opgenomen door Leyland, maar vanwege het specialistische karakter van haar ontwerpen bleef het voortbestaan als afdeling speciale voertuigen. Men was overgestapt op Rolls Royce Eagle 6-cylinder diesels of Detroit diesels. In 1980 werd de Scammell Routemen opgevolgd door een type dat de Leyland naam kreeg, de Leyland Constructor. Hoewel Scammell een goede marktpositie had werd na de overname van Leyland door DAF de Scammell-fabriek gesloten.

Bron(nen) of andere verwijzingen

TruckFan

Scammell komt in Unipower, Albion, Guy, Leyland, North Lucas voor.

meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd.
2656 bezoekers op deze pagina

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Uw naam:

Uw E-mailadres:

(wordt niet gepubliceerd)

Uw website:

http://

Uw Bericht:


:) :( ;) ;( :P :O :D :$ :s

Kunt u het navolgende aanvinken:

Het duurde 0,0000 seconden om deze pagina te laden

Google