Startpagina » Alfabet » Automerken Alfabet » N » NSU

Feitenblad

Land

D

D

Plaats

Neckarsulm

Perso(o)n(en)

Voertuigsoort

p

Van 1905

Tot 1977

Merknaam

 

NSU

Afbeeldingen

afbeelding van NSU afbeelding van NSU afbeelding van NSU afbeelding van NSU

Geschiedenis

Inhoud

Algemeen

NSU, simpelweg drie letters uit Neckarsulm, was aanvankelijk een breimachinebouwer, later ook fietsen. De Daimler Stahlradwagen had een chassis gebouwd door NSU. Zelf begon men, nadat men ook al motorfietsen bouwde, pas in 1905 met auto's, aanvankelijk in licentie van het Belgische Pipe. Men maakte voornamelijk lichte auto's, die bij races ook succesvol waren. In 1926 nam NSU Schebera over, aanvankelijk een carrosseriefabriek die later ook auto's was gaan produceren. Later werd dit aan Fiat verkocht en werd er de NSU-Fiat gebouwd.

In 1957 begon men weer in de auto's. NSU-Fiat moest de naam wijzigen en deed dat in Neckar. NSU zelf begon met de vrij kleine Prinz, die een tweecylinder 600cc motor achterin had. Met de Sport-Prinz probeerde men aan de sportieve wensen ook te voldoen. Op deze auto werd de NSU Spider gebaseerd, de eerste personenauto met een seriematige Wankelmotor.

In 1968 werd de NSU Ro80 geïntroduceerd. De auto moest de doorbraak van NSU worden in de middenklasse, de zeer moderne carrosserie met Wankelmotor moesten daarbij helpen. Helaas had men de Wankelmotor overschat en het kostte de fabriek veel geld. Toen in 1977 het hoofdstuk NSU voorgoed afgesloten werd, had men toch 37.000 stuks verkocht.

NSU werd in 1969 door de VAG groep overgenomen en bij Audi ondergebracht. Ook de slagzin Voorsprong door techniek kwam bij NSU vandaan. NSU was min of meer verantwoordelijk voor de Volkswagen Golf. De auto werd gebaseerd op NSU prototypes en tekeningen.

NSU in Uruguay

Gedurende een aantal jaren werden een tweetal unieke modellen in Uruguay gebouwd, gebaseerd op de Prinz. Dit waren de P4 en P6 die een nogal afwijkende carrosserie hadden. De overname van NSU door Volkswagen betekende het einde van deze productie.

Bron(nen) of andere verwijzingen

TruckFan

NSU komt in Nippon, Ol-Ga, Drauz, Autonova, Thurner, Austro-Cyclecar, NSU-Fiat, Schebera, VCL, Volkswagen, ZAZ, Audi, Autoar, Neckar, Ramses, Tara voor.

meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd.
8187 bezoekers op deze pagina

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Laat een reactie achter

Het duurde 0,0000 seconden om deze pagina te laden

Google