Startpagina » Alfabet » Automerken Alfabet » M » Morris

Feitenblad

Land

GB

GB

Plaats

Perso(o)n(en)

Voertuigsoort

p

Van 1912

Tot 1984

Merknaam

 

Morris

Afbeeldingen

afbeelding van Morris afbeelding van Morris afbeelding van Morris

Geschiedenis

Inhoud

Algemeen

Morris werd opgericht door William Morris en bouwde aanvankelijk fietsen, later motorfietsen en nog later auto's.

In 1925 werd ook MG opgericht. In de vroege jaren '30 was het merk de grootste in het Verenigd Koninkrijk.

Het merk zou bekend worden vanwege haar Minor, een naam die al in 1928 werd geïntroduceerd. In 1927 nam het Wolseley over, om in 1936 daar Riley aan toe te voegen en dit onder de Nuffield Organisation te voegen (Hij was dat jaar tot Burggraaf Nuffield geslagen).

In de jaren 50 fuseerde Morris met zijn oude rivaal Austin en zij vormden zo de British Motor Corporation. BMC zou laten fuseren tot British Leyland, die in 1979 flink hervormen moest. De naam Morris verdween definitief in 1984, nadat het slecht een bagde was geworden voor goedkope versies van Rover.

Nederlandse en Belgische productie

De firma Molenaar uit Amersfoort was de importeur van Morris in Nederland. In 1949 begon men hier met de assemblage van de Morris Minor. Sommige werden ook voorzien van Austin-badges en verkocht aan de Nederlandse Austin-importeur, Stokvis. In 1973 werd de Innocenti Mini Cooper ook in Nederland geassembleerd, te herkennen aan een "export"-badge aan de zijkant. Dit werd gedaan tot 1975.

Zie ook de geschiedenis van de auto in Nederland

In het Belgische Seneffe werden ook Morris auto's geassembleerd en wel van 1965 tot 1981. Ook een speciale serie Mini's werd hier gebouwd, de 1100 Special.

Bron(nen) of andere verwijzingen

TruckFan

Morris komt in Kingfisher Mouldings, Clearfield, Cowley, Buafo, PMC, Morris-Léon Bollée, Estancona, Watling, Fergus, Griffin, Riley, Sava, Wolseley, BMC, Authi, Austin, BMC, Clyno, Hindustan, LDV, Léon Bollée, Leyland, MG, Mini, Princess, Teal, Alpha, Angus-Sanderson, Sullivan Special, Huandu voor.

meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd.
8594 bezoekers op deze pagina

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Laat een reactie achter

Het duurde 0,0156 seconden om deze pagina te laden

Google