Startpagina » Alfabet » Automerken Alfabet » K » Kromhout

Feitenblad

Land

NL

NL

Plaats

Perso(o)n(en)

Voertuigsoort

vb

Van 1935

Tot 1958

Merknaam

 

Kromhout

Afbeeldingen

afbeelding van Kromhout afbeelding van Kromhout afbeelding van Kromhout afbeelding van Kromhout afbeelding van Kromhout afbeelding van Kromhout

Geschiedenis

Kromhout was jarenlang het bekendste vrachtautomerk van Nederland. De geschiedenis van Kormhout begon in de 18e eeuw, met de aanschaf van een werf, waar jarenlang houten zeilschepen werden gemaakt. Toen stoomboten opkomst kregen, ging de werf 't Kromhout over op het bouwen van ijzeren stoomschepen. Rond 1900 lukte het een ingenieur bij Kromhout om een zgn. Ottomotor te laten werken.

Bijna gelijktijdig begon men met het inbouwen van deze motoren in vrachtauto's en boten. Vanaf 1932 werd een licentie verworfen van het Britse Gardner om dieselmotoren te bouwen. Beers verwerkte deze Kromhout-motoren bijvoorbeeld in zijn eigen trucks. In 1935 kwam Kromhout met eigen trucks op de markt. Een verscheidenheid aan onderstellen en motoren zorgde ervoor dat Kromhout een populariteit genoot. In 1940 werd een prototype van Fokker uitgerust met een Kromhoutmotor.

Na de Tweede Wereldoorlog kreeg Kromhout het steeds moeilijker, voornamelijk door de concurrentie met DAF. Er zijn een kleine 2000 Kromhout's gemaakt.

In 1958 stopte Kromhout met de vrachtauto's, motoren werden nog steeds gemaakt. Kromhout werd onderdeel van Stork. De productie van trucks werd tot 1962 overgenomen voor Verheul, een bekende busbouwer.

Bron(nen) of andere verwijzingen

TruckFan

Kromhout komt in A.R.M., Verheul, SDS, Beers, Kromhout-Autocar, Kromhout-Van Twist, Van Keulen voor.

meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd.
5598 bezoekers op deze pagina

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Laat een reactie achter

Het duurde 0,0000 seconden om deze pagina te laden

Google