Startpagina » Alfabet » Automerken Alfabet » I » Iveco

Feitenblad

Land

I

I

Plaats

Turijn

Perso(o)n(en)

Voertuigsoort

pvb

Van 1975

Tot heden

Merknaam

 

Iveco

Afbeeldingen

afbeelding van Iveco afbeelding van Iveco afbeelding van Iveco logo van Iveco afbeelding van Iveco afbeelding van Iveco

Geschiedenis

Iveco is een Italiaanse vrachtauto en autobus-bouwer.

Het bedrijf is één van de grootste fabrikanten van vrachtauto's, autobussen en dieselmotoren in Europa en is onderdeel van de FIAT-groep. Het hoofdkantoor is in Turijn. Iveco, of Industrial Vehicle Corporation is een fusie van een aantal Europese vrachtautomerken en produceert ongeveer 200.000 voertuigen per jaar.

Geschiedenis
Het bedrijf ontstond uit een fusie tussen vijf bedrijven in 1975, welke in Italië, Frankrijk en Duitsland gezeteld waren, namelijk: FIAT Veicoli Industriali, Officine Meccaniche, Lancia Veicoli Speciali, Unic en Magirus.

In de eerste jaren concentreerde men zich op het integreren en optimaliseren van de verschillende bedrijven om een eenduidig product neer te zetten. In 1978 werd de eerste bestelwagen, de Iveco Daily geïntroduceerd, de vrachtauto Turbo in 1981 en de Turbostar in 1984.

Het nam de Europese vrachtautodivisie van Ford over en het Spaanse Pegaso volgde in 1991. Net als andere fabrikanten had Iveco het zwaar in het begin van de jaren '90, toen bleek dat men niet snel genoeg insprong op veranderingen in de markt. Daarom brak Iveco het bedrijf op in gespecialiseerde segmenten die specifieke producttypen ontwikkelden, zoals brandweervoertuigen (EuroFire), kiepauto's en trekkers.

In 1992 kocht het Ital (International Trucks Australië Limited) op, welke een belangrijke rol speelt in het Pacifische gebied. In 1997 zette het een tak op in Brazilië, Iveco Mercosul, welke de activiteiten verzorgde voor Iveco in Zuid-Amerika. In hetzelfde jaar zette het Transolver op, een financiële dienstverlener.

In 1998 werd de EuroCargo geïntroduceerd, welke marktleider werd in onder meer Italië en Groot-Brittannië. De Iveco Daily werd in 2000 bestelauto van het jaar.

Bussen
In 1995 werd de EuroClass tot bus vanhet jaar gekozen. In 1999 besluiten Renault VI en Iveco de krachten te bundelen op het gebied van bussen en fuseerden de bedrijven. Hierbij werden bedrijven als Heuliez, Karosa gefuseerd tot Irisbus, een belangrijke speler op de Europese busmarkt. Door overname van het Hongaarse Ikarus werd dit nog verder versterkt. De merknaam Irisbus verdween voor de merknaam Iveco Bus.

Tegenwoordig
Iveco heeft tegenwoordig 49 fabrieken, 840 dealers, 31.000 werknemer en is actief in 19 landen. Het is één van de belangrijkste fabrikanten van brandweerauto's en bussen. In 2007 werd bekend gemaakt dat Iveco de Massif zou gaan produceren, een terreinwagen, waarmee Iveco ook op de personenwagenmarkt zijn intrede doet. De Massif is gebaseerd op de Santana PS10.

Bron(nen) of andere verwijzingen

Officiële website
TruckFan

Iveco komt in Teknocar, IFI, SOTRA, Changzhou, Changzhou-Iveco, Omecar, CFG, Otoyol, Orlandi, Irisbus, Camiva, Girelli, Camir, InTech, SCAM, E-Force, Haargaz, Steyr-OM, Saurer-OM, Unic-OM, Nanjing, Zamyad, Rayton Fissore, Santana, Dieci, Ram, Grecav, MIC, Iveco-Sivi, Spier, OM, Büssing-OM, Pegaso, Saurer, Seddon-Atkinson, Titan, Unic, Ural, URO, Yuejin, Zastava, Iveco-Saurer, Hovertrack, Rengocar, T&BC, Antonelli, Ashok Leyland, Astra, Bremach, FNM, Hongyan, International, International-Iveco, Iveco-Fiat, Iveco-Ford, Iveco-Magirus, Iveco-OM, Iveco-Unic, Iveco-UralAZ, Man-Meccanica, Baltijas Džips, Romanital, Amphicoach, Genlyon, Iveco-Pegaso, Midjan, Leiber, ZK, Pimespo voor.

meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd.
6453 bezoekers op deze pagina

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Laat een reactie achter

Het duurde 0,0195 seconden om deze pagina te laden

Google