Startpagina » Alfabet » Automerken Alfabet » H » Hanomag

Feitenblad

Land

D

D

Plaats

Perso(o)n(en)

Voertuigsoort

pv

Van 1905

Tot 1969

Merknaam

 

Hanomag

Afbeeldingen

afbeelding van Hanomag afbeelding van Hanomag afbeelding van Hanomag afbeelding van Hanomag

Geschiedenis

In 1905 introduceert het bedrijf Hanomag haar eerste bedrijfswagen, nadat het in 1825 als een machinefabriek was opgericht. Hanomag (Hannoverische Maschinenbau AG).

Auto's
In 1924 produceerde het haar wellicht bekendste product, de Hanomag 2/10 pk, bijgenaamd Kommissbrot (Komiezenbroodje), vanwege de vorm. Dit zeer kleine wagentje dat maar 1,04 meter breed was werd aangedreven door een 499cc motortje die het lichte voertuigje tot 60km/u opstuwde. Het was zo goedkoop mogelijk gemaakt en daardoor populair. De allergoedkoopste versie daarentegen was niet zo populair, omdat die een rieten carrosserie had. Deze vorm werd dan al snel gestopt.

Hanomag besluit ook grotere auto's te maken, maar bouwt het langzaam op. Eerst met een 746cc 3/16pk model, in 1934 een volwaardige auto, de Garant. Later volgde de Kurier en Rekord. Deze auto's waren zeer populair. De auto's hadden vrij moderne 1,1 tot 1,5 liter motoren en onafhankelijke wielophanging. Later volgde de Sturm met een zes-cylinder motor. De 1,3 werd in 1938 geïntroduceerd en werd ook na de oorlog geproduceert. Het type Partner dat men na de oorlog wou produceren kwam jammer genoeg nooit echt van de grond.

Vrachtauto's
Hanomag bouwde stoomtreinen en het was dan ook niet verwonderlijk dat men in 1905 begon met trucks op basis van stoomtechniek. Dit bleek niet zo'n succes en men besloot al snel op dieselmotoren over te gaan. van vlak voor de Tweede Wereldoorlog tot ongeveer 1950 was Hanomag in Duitsland marktleider op het gebied van vrachtauto's. Nadat men een mislukte serie tweetakt diesels op de markt brengt, zakt de vraag iets in.

Ondanks de goede naam, moet het in 1969 fuseert het met Henschel om Hanomag-Henschel te vormen. In 1971 volgt de overname door Mercedes-Benz, die de Hanomag F25 onder eigen naam op de markt brengt.

Voor Hanomag is dit nog niet het einde, Hanomag wordt als merknaam gekocht door een Duitse magnaat, en ondergracht in IBH, dat in 1984 failliet ging. Hanomag werd in 1989 door Komatsu overgenomen, die de naam Hanomag sinds 2005 niet meer gebruikt.

Bron(nen) of andere verwijzingen

Fansite
TruckFan

Hanomag komt in Enser, Grade, Böhler, Tempo, Retro-Style, Mergam, Bufag, Bajaj Tempo, Econom, Hanomag-Henschel, Henschel, Mercedes-Benz, Henschel-Commer voor.

meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd.
3964 bezoekers op deze pagina

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Laat een reactie achter

Het duurde 0,0000 seconden om deze pagina te laden

Google