Startpagina » Alfabet » Automerken Alfabet » E » Eysink

Feitenblad

Land

NL

NL

Plaats

Amersfoort

Perso(o)n(en)

Voertuigsoort

p

Van 1897

Tot 1919

Merknaam

 

Eysink

Afbeeldingen

afbeelding van Eysink afbeelding van Eysink afbeelding van Eysink

Geschiedenis

De Eysink wordt gezien als de eerste Nederlandse auto met benzinemotor. Deze auto werd in 1897 gebouwd door de gebroeders Eysink in Amersfoort, die naderhand een bescheiden productie opzetten. Al in 1886 bouwde Eysink haar eerste producten!

In de eerste jaren begint Eysink met slechts enkele auto's, waarna rond 1905 het even stil viel. In 1907 werd er weer geadverteerd met auto's. Men profiteerde van het stilvallen van de productie bij Spyker. Eysink maakte, in tegenstelling tot wat men zou denken, haar eigen motoren.

Men produceert tot rond 1910 vooral grote auto's, tot blijkt dat kleine auto's beter verkocht worden, Eysink probeert het in die markt, maar men was eigenlijk al wat te laat.

Het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog begon goed voor Eysink. Import stopte en orders van het Nederlandse leger zorgden voor een overvolle portefeuille. Tegen 1917 liep de vraag terug, waarna de productie weer op volle toeren liep na het einde van de oorlog. Maar al snel daarna kwam de import van extreem goedkope Amerikaanse auto's op gang.

Na de Eerste Wereldoorlog kan Eysink moeilijk tegen de groter wordende concurrentie uit Amerika opboksen. De prijzen doen Eysink als autoproducent de das om. Toch zou Eysink nog blijven voortbestaan tot 1972, als producent van fietsen, bromfietsen en motoren. Zo'n motorfiets wist in 1946 (J.de Wit) en 1948 (D.Renooy) de TT nog te winnen!

Autoproductie stopte na ongeveer 325 auto's in 1919. Er is nog één exemplaar overgebleven (voor zover bekend)

Zie ook de geschiedenis van de auto in Nederland.

Met dank aan: Boekhandel Daan Nijman voor het boek:
Titel: Eysink Van fiets tot motorfiets
Door: Vincent van der Vinne
ISBN: 90-6707-533-7

Bron(nen) of andere verwijzingen

Geen Bron

Eysink komt in Apollo voor.

10 maand geleden voor het laatst gewijzigd.
5687 bezoekers op deze pagina

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Laat een reactie achter

Het duurde 0,0117 seconden om deze pagina te laden

Google