Startpagina » Alfabet » Automerken Alfabet » D » Dodge

Feitenblad

Land

USA

USA

Plaats

Perso(o)n(en)

Voertuigsoort

pv

Van 1930

Tot heden

Merknaam

 

Dodge

Afbeeldingen

afbeelding van Dodge afbeelding van Dodge afbeelding van Dodge afbeelding van Dodge afbeelding van Dodge afbeelding van Dodge

Geschiedenis

Inhoud

Dodge Brothers

De naam Dodge komt van de broers John en Horace Dodge, die in 1910 een firma oprichten om componenten voor de autoindustrie te produceren. Vanaf 1914 bouwden ze zelf auto's onder de naam Dodge Brothers. Het bedrijf van de gebroeders Dodge werd aan Chrysler verkocht. In 1930 werd de naam Dodge Brothers tot Dodge verkort.

Personenauto's

Dodge personenauto's waren tot die tijd altijd geliefd geweest, doordat ze robuust waren, maar tegelijkertijd vele nieuwigheden, zoals een 12-volts systeem, een compleet stalen carrosserie en een normale versnellingsbak, daar waar dit nog lang niet overal standaard was. Nadat de beide broers gestorven waren bleef de ontwikkeling een beetje stil staan, tot de overname van Chrysler. Men positioneerde het merk Dodge aanvankelijk tussen DeSoto en Chrysler, later tussen Plymouth en DeSoto. In 1953 werd Virgil Exner ingehuurd als designer, waardoor Dodge vroegere gebrek aan styling zou doen vergeten. Eind jaren '60 zou het merk ook een prominente speler in de "muscle car"-scene worden. In de jaren '70 kreeg Chrysler en dus ook Dodge het moeilijk door de oliecrisis. Men verkocht o.a. modellen van Mitsubishi als Dodge. Later zouden, door de overname van Simca en de Rootes-groep door Chrysler, ook de Simca Horizon in gewijzigde vorm zijn plaats vinden in het Dodge gamma. In de jaren '80 werd een nieuw platform gecreeerd, waar meerdere Dodge modellen op gebouwd werden, waaronder de Caravan, een MPV, wat een belangrijk model voor Chrysler zou worden in de jaren daarna. De Mitsubishi-modellen verdwenen begin jaren '90. In 1998 werd Chrysler door Daimler-Benz overgenomen. Deze samenwerking duurde niet bijzonder lang. In 2010 werd het logo van Dodge gewijzigd, nadat een deel van het Dodgegamma nu als Ram verkocht werd.

Trucks

Vanaf het begin van de autoproductie werden ook lichte pickups gemaakt, maar men ging steeds zwaardere trucks bouwen, tot aan 1960. Vanaf 1975 ging men zich uit deze markt terug te trekken om zich juist meer op de lichte trucks te concentreren. Overigens werden Dodge trucks ook als Fargo en DeSoto verkocht. Mitsubishi Fuso trucks werden soms ook als Dodge verkocht.

Andere markten

Dodge werd ook gemaakt in Mexico, Australië en Canada. Voor de Europese markt werden speciale modellen gemaakt in Spanje, dat voort kwam uit de overname van Barreiros en Groot-Brittannië. In Groot-Brittannië werden Dodge, Karrier en Commer samengevoegd, nadat Chrysler de Rootes-groep overnam. Na de verkoop van alle Europese belangen aan de PSA-groep, verkocht deze de vrachtwagenfabrikanten Barreiros en Dodge aan Renault VI. In Australië trok Dodge zich terug in 1972, toen het werd verkocht aan Premier.

Zie ook de geschiedenis van de auto in Nederland

Bron(nen) of andere verwijzingen

TruckFan

Dodge komt in Seida, Amoritz, Cadillac Gage, Strømmen, Reynolds Boughton, Ram, Yacaré, Durango, Premier, Dodge-Renault, Fargo, Venom, AIL, Barreiros, Chrysler, DeSoto, Dodge Brothers, FIAT, GAZ, Graham Brothers, Karrier, KMC, Deco Rides, Dual-Ghia, Fargo, Tianjin, Commer Unipower voor.

meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd.
5282 bezoekers op deze pagina

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Laat een reactie achter

Het duurde 0,0000 seconden om deze pagina te laden

Google