Startpagina » Alfabet » Automerken Alfabet » C » Chrysler

Feitenblad

Land

USA

USA

Plaats

Perso(o)n(en)

Voertuigsoort

pv

Van 1924

Tot heden

Merknaam

 

Chrysler

Afbeeldingen

afbeelding van Chrysler afbeelding van Chrysler logo van Chrysler afbeelding van Chrysler

Geschiedenis

Inhoud

Algemeen

Walter Chrysler was werkzaam bij General Motors en had gepionierd in de introductie van geheel in staal gemaakte carrosseriën (i.p.v. hout), maar was niet tevreden met de gang van zaken bij GM en bracht nieuw leven in het bedrijf Maxwell Motor Company, dat moeite had het hoofd boven water te houden. De eerste door Chrysler gemaakte Maxwell werd tentoongesteld in het Commodore Hotel in New York.

in 1925 begon Walter onder zijn eigen naam Chrysler. Het werd op slag succes. in 1928 nam Chrysler Dodge over, waarna de merken Plymouth en DeSoto werden opgericht. Chrysler pionierde met de Airflow in de wereld van aerodynamica (samen met het Tsjechische Tatra).

Walter Chrysler, in veel opzichten de belichaming van de Amerikaanse droom, overleed in 1940. Hoewel dit een grote klap was voor het bedrijf, ging het door. In de jaren '50 kwam het bedrijf met de beroemde "Hemi" V8. Hemi staat voor hemispherical combustion chambers, oftewel een hemisferische verbrandings kamer.

in 1958 wordt Simca overgenomen. In 1964 neemt het een deel in de Rootes groep, in 1967 neemt het de groep volledig over. In 1978 wordt het Europese avontuur overgedaan aan de PSA-groep.

In 1984 wordt de Voyager geïntroduceerd. Dit is een van de eerste, zo niet de eerste MPV. In 1987 wordt AMC en daarmee Jeep overgenomen (AMC was hiervoor eigendom van Renault). Hoewel Chrysler eerst op de airbag tegen is, wordt deze toch (als eerste fabrikant) standaard op elk model geïntroduceerd.

In 1992 wordt Chryslers Viper geïntroduceerd, als een showmodel. Na een overweldigende vraag neemt Chrysler de auto in productie. De auto heeft een V10 en zou Le Mans en GT kampioenschappen in zijn klasse keer op keer gaan winnen.

In 1998 fuseert Chrysler met Daimler-Benz en vormt daarmee De DaimlerChrysler groep. Mitsubitshi zou volgen. In 2007 werd Chrysler weer afgestoten, waarna een moeilijke periode aanbrak. In 2009 vroeg het een faillisement aan, waarna een samenwerking met Fiat werd afgesloten. In dat jaar werd het model Dodge Ram een eigen merk, Ram.

Groot-Brittannië

In 1964 kocht Chrysler een aandeel in de Rootes-groep, een firma die o.a. de merken Hillman, Humber en Sunbeam in bezit had. Rond 1970 werd een voorzichtige poging gedaan om de merknamen te laten vallen voor Chrysler toen de Chrysler 180 werd geïntroduceerd. Hier kwamen de modellen Avenger, Alpine en Sumbeam bij, die in Frankrijk deels andere namen hadden en deels niet aangeboden werden. De Franse modellen werden voornamelijk aangeboden in Europa. Rootes en Chrysler kwamen in financiële problemen en als gevolg hiervan werd de Europese tak van Chrysler in 1978 verkocht aan PSA.

Frankrijk

In 1958 kocht Chrysler een aandeel in Simca, een populair merk in Frankrijk. In 1963 nam het een merendeel van de aandelen over. De firma verkocht in het algemeen gezinswagens die populair waren in Europa. Hoewel de firma vrijwel enkel zwarte cijfers presenteerde onder het bewind van Chrysler, was ook dit merk deel van de verkoop aan PSA in 1978 door Chrysler.

Spanje

Chrysler nam een aandeel in Barreiros, een Spaanse fabrikant van voornamelijk tractors en vrachtwagens en ging hier ook personenauto's assembleren. Ook deze fabrikant werd min of meer het slachtoffer van de beslissing van Chrysler om de Europese divisie af te stoten. Het kwam via een omweg in handen van Renault, die een tijdje de productie van Barreiros vrachtwagens voorzette onder de Renault-merknaam.

Australië

In de jaren '50 werd een aandeel genomen in de importeur van Chrysler in Australië en ging men aldaar modellen van o.a. Dodge, Plymouth en Chrysler assembleren. Het merk wist nooit echt door te breken. In de jaren '70 nam Mitsubishi een aandeel van de Australische assemblage over, om vanaf 1981 de fabrieken volledig over te nemen en er slechts nog Mitsubishis te assembleren.

Zie ook de geschiedenis van de auto in Nederland

Bron(nen) of andere verwijzingen

TruckFan

Chrysler komt in McCutchen, Beijing Benz, Beijing Chrysler, Farmobil, Auto Conversions by Frank, Strale, Viking, Seida, SRT, Sanxing, Bristol, Chrysler-Simca, Talbot-Simca, Light Inspection, Allard, Ram, Rycam, Peugeot, Plymouth, Renault, Simca, Sunbeam, Dodge-Renault, Fargo, Singer, Talbot, Talbot-Lago, Land Master, AMC, Barreiros, Commer, DeSoto, Dodge, Dodge Brothers, Facel Vega, FIAT, GAZ, Hillman, Humber, Jeep, Karrier, Maxwell, Mercedes-Benz, Monica, Monteverdi, Imperial, Imperial, Arawak, Cunningham, Chalmers, GEM, Formula1 Street, Eagle, Gaylord, Philipson, ARH, Affordable Company, A.F.S., Brightwheel, Commer Unipower voor.

meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd.
7065 bezoekers op deze pagina

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Laat een reactie achter

Het duurde 0,0156 seconden om deze pagina te laden

Google