Startpagina » Alfabet » Automerken Alfabet » A » Austin

Feitenblad

Land

GB

GB

Plaats

Perso(o)n(en)

Voertuigsoort

p

Van 1905

Tot 1987

Merknaam

 

Austin

Afbeeldingen

afbeelding van Austin afbeelding van Austin afbeelding van Austin

Geschiedenis

Herbert Austin, de grondlegger van dit automerk, werkte in de fabriek van Wolseley. Hij ontwikkelde daar zijn eerste auto.

In 1905 richtte hij zijn eigen automerk op. In 1906 maakte hij 100 auto's, in 1910 1000. In 1922 maakte hij de legendarische Austin Seven die min of meer verantwoordelijk was voor het succes van BMW, Datsun, maar ook door American Austin en het Franse Rosengart gemaakt werd. Herbert Austin kreeg de titel Sir en kwam in het parlement te zitten tussen 1919 en 1924. Hij overleed in 1941.

Na de Tweede Wereldoorlog was Austin een van de eerste merken die auto's produceerden. Bekende en populaire modellen waar onder meer de A40 en A60. In 1952 fuseerde het met Morris om BMC te vormen. Gedurende de Cubacrisis werd Sir Alec Issigonis gevraagd een nieuwe auto te ontwerpen, dit werd de Mini, verkocht bij Austin als de Austin Seven. Ook de grotere 1100, 1800 en Maxi gebruikten ervaringen opgedaan met de Mini, evenals de latere Allegro en Metro. BMC, dat ondertussen BL geworden was, zag de verkopen meer en meer inkrimpen en men hervormde BL tot de Austin-Rover groep, waarbij Austin de onderkant van de markt bediende. Austin werd langzamerhand uitgefaseerd en in 1987 werd de laatste Austin verkocht. De fabriek in Longbridge was in 2005, toen Rover ten onder ging, de enige fabriek van Rover.

Zie ook de geschiedenis van de auto in Nederland

Bron(nen) of andere verwijzingen

TruckFan

Austin komt in Princess, Hamblin, Caversham, Regent, Heinkel-I, Russkij Austin, Magnum, Morrison Electricar, Sava-Austin, Sipani, Maestro, Yema, Andersen, Godfrey-Proctor, Riley, Rosengart, Rover, Sava, Tempo, Vanden Plas, Wolseley, BMC, Rapport, Shamrock, Arran, American Austin, American Bantam, Ashok Leyland, Austin Healey, BMW, Clyno, Dixi, Foers, Innocenti, Jensen, Leyland, Lotus, MG, Mini, Morris, Nash, Princess, IMV, CWS, Birch, Winchester, Carbodies, Arnott, Eagle, Healey, Turner, Webb, Ashley, Fergus, Metropolitan, Philipson, IMV Austin, Navajo voor.

meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd.
7778 bezoekers op deze pagina

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Laat een reactie achter

Het duurde 0,0156 seconden om deze pagina te laden

Google